میزگرد علمی - ترویجی (آموزشی) «چالشهای مدیریت تامین گاز طبیعی در ماههای سرد سال و راه های برون رفت از آن» که با حضور مدیران ارشد شرکت ملی گاز ایران در حوزه های «برنامه ریزی»، «تولید»، «توزیع و انتقال» و «پژوهش و فناوری» و صاحبنظران و اصحاب رسانه فعال در حوزه انرژی برگزار شد و به ارتقاء سطح آگاهی اصحاب رسانه در حوزه چالشهای موجود در زمینه تامین گاز زمستانی، کمک قابل توجهی نمود.
اهمیت و ضرورت برگزاري میزگرد
گاز طبيعي بعنوان سوخت اصلي مورد استفاده در بخشهای مصرفکننده نهایی، نقش مهمي در توسعه كشور دارد. اين سوخت به دليل مزاياي اقتصادي و زيست محيطي طي ساليان گذشته، توانسته است سهم خود را در سبد مصرف انرژي كشور افزايش دهد به گونه اي كه هم اكنون بیش از 74% انرژي مورد نياز كشور از طریق عرضه گاز طبيعي تأمين ميگردد. تاكنون سرمايهگذاري و اقدامات گستردهاي در خصوص توليد مستمر گاز طبيعي در ميادين گازي خصوصاً ميدان مشترك پارس جنوبي، احداث پالايشگاههاي گاز و ايجاد شبكه گسترده انتقال و توزيع گاز طبيعي در كشور صورت پذيرفته است. به گونهاي كه بیشتر شهرها و روستاها از نعمت گازطبيعي برخوردار شدهاند. همچنين عمده نیروگاه های حرارتی بزرگ با مالکیت وزارت نیرو و بخش خصوصی به شبكه سراسری گاز متصل شده اند. در سال 1399، نيروگاه ها 6/29%، بخش صنعت 4/22%، بخش خانگي 27%، صنايع غيرعمده 6/8 %، بخش تجاری 5/3 % ، بخش حمل و نقل حدود 4/3% ، کشاورزی 6/1 و گازهاي قرائت نشده 9/3 % از كل مصارف گاز كشور را به خود اختصاص داده اند. همچنین رویکرد صادرات گازطبيعي به کشورهای همسایه از جمله عراق و ترکیه به نوبه خود به تقویت و تحکیم موقعيت استراتژيك ایران در منطقه کمک کرده است.
از سوي ديگر با توجه به مصرف بیرویه و خارج از استاندارد گاز طبیعی در بخشهای مصرفکننده نهایی، عليرغم تلاش¬هاي صورت گرفته جهت تولید حداکثری و تأمين گاز در كشور، با ادامه روند کنونیِ مصرفِ گاز به ويژه در ماههاي سرد سال، قطعاً در چند سال آينده نیز روند تراز منفی گاز تشدید خواهد شد و كشور براي تأمين نيازهاي داخلي و انجام تعهدات صادراتي گاز به كشورهاي همسايه با مشكل مواجه خواهد شد.
بهطورکلی مصرف گاز طبيعي در كشور در بخش هاي خانگي، تجاري، نيروگاه و صنعت داراي رشد نامتعارفي است. از عمده دلايل مصرف بالاي گاز در بخش خانگي مربوط به اتلاف حرارتي ساختمان ها (به دليل عدم رعايت مبحث 19 مقررات ملي ساختمان) و استفاده از تجهيزات گرمايشي با راندمان پايين مي باشد. بكارگيري راهكارهاي كم هزينه همچون فرهنگ سازی جهت تنظیم درجه دماي داخلِ ساختمان ها و استفاده از درزگیر در کنار ارتقاء آگاهیِ صرفهجویی مصرف گاز در ساختمانها و تشويق مشتركين ميتواند در تعديل مصرف گاز در ماههای سرد سال مؤثر باشد.
اجراي سیاستهای مدنظر با مشاركت بخش خصوصي و حمايت از شرکتهای دانشبنیان، استارتآپها و شرکتهای خدمات انرژی توسط دولت امكانپذير خواهدبود. اجراي سیاستهای مدیریت تقاضا و افزايش راندمان در بخش صنعت با اجراي ماده 26 قانون اصلاح الگوي مصرف، رعايت معيارها و استانداردهای مصرف انرژي، استفاده از ساز و کارهای تشويقي و محدودیت های مصرف در دوره سرد سال بدون آسیب به سطح تولید، به خوبی میتواند مصرف گاز در این بخش را مدیریت نماید.
همچنين در بخش نيروگاهي متاسفانه به دليل تعرفه بسيار پايين گاز و برق تولیدی، از ديدگاه بخش دولتی و خصوصي فعال در این حوزه، رغبت چندانی براي افزايش بازده حرارتي نيروگاه ها وجود ندارد. این درحالیست که میتوان با از رده خارج کردن نیروگاههای راندمان پایین، تسریع در تکمیل بخش بخار در نيروگاه هاي گازي و تبدیل آنها به سيكل تركيبي، متوسط راندمان نیروگاههای حرارتی موجود در کشور را افزایش داد.
نکته مهمی که باید مورد توجه جدّی قرار گیرد، مصرف بسیار بالای گاز در ماه های سرد سال در بخش های خانگی
و تجاری-اداری است که منجر به کاهش حجم عرضه گاز به سایر بخشها از جمله نیروگاه های حرارتی و صنایع عمده
می شود. براین اساس به¬منظور جلوگیری از آسیب به تولید ملّی و تامین امنیت عرضه گاز، اجرای سیاست ها و برنامه های بهینه سازی و صرفه جویی مصرف گاز به ویژه در ماه های سرد سال از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
با عنايت به مراتب فوق تأمين امنيت عرضه گاز طبيعي در كشور موضوعی به شدت مهم و راهبردی میباشد. با توجه به اینکه تامین گاز به میزان کافی و در سطح استاندارد، برای مشتركين خانگی/صنعتی/تجاری و همچنین تامین خوراک در صنایع پتروشیمی و فولاد، در فصول سرد سال از اهميت بالايي برخوردار است، لذا ميبايستي كه برنامه¬ريزي¬های لازم جهت اجرای سیاستها و طرحهای لازم به گونهاي انجام گیرد كه هرساله قبل از ورود به فصول پاييز و زمستان اقدامات مورد نظر جهت تخصیص حداکثری گاز طبیعی به بخش های مختلف صورت پذيرفته باشد. براین اساس طرحها و برنامههای بهينهسازي مصرف گاز، بستههاي تشويقي جهت ترويج و اطلاع رسانی عمومی در بخش خانگي و نيز طرحهايي جهت اجراي پروژههاي بهينه سازي مصرف گاز در بخش هاي ساختمان/صنعت/نيروگاه با استفاده از ظرفيتهای قانونی موجود همچون ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابتپذیر و ارتقاي نظام مالي کشور و يا ساير ظرفیتهای قانونی جهت تأمين مالي، نمونه هایی از اقدامات مرتبط به شمار می آیند.
میزگرد علمی- ترویجی (آموزشی) «چالش های مدیریت تامین گاز طبیعی در ماههای سرد سال و راههای برون رفت از آن» که با حضور مدیران ارشد شرکت ملی گاز ایران در حوزه های «برنامه ریزی»، «تولید»، «توزیع و انتقال» و «پژوهش
و فناوری» و صاحبنظران و اصحاب رسانه فعال در حوزه انرژی برگزار می شود به ارتقای سطح آگاهی اصحاب رسانه در حوزه چالش¬های موجود در زمینه تامین گاز زمستانی، کمک قابل توجهی می نماید. ارائه صحیح و دقیق چالش ها و راهکارها به همراه تبیین عملکردها و فعالیتهای انجام شده برای برون رفت از وضعیت موجود توسط مدیران اجرایی شرکت ملی گاز ایران در کنار گفت و گو و پرسش و پاسخ پایانی میزگرد، نقش مهمی در تقویت و بروزرسانی دانش اصحاب رسانه در خصوص چالش های تامین گاز زمستانی داشته و در شکل گیری یک زبان و فرهنگ مشترک در این خصوص کمک می کند.
این میزگرد یک تجربه حرفه ای خوب را برای اصحاب رسانه به ارمغان آورده و به تحلیل موضوع و درک چرایی فرایندها و فعالیتهای انجام شده بسیار کمک می کند تا از این طریق اصحاب رسانه از قضاوت های کلی و مبهم بپرهیزند و با زبان دقیق مسائل را مطرح کنند.
قطعاً بیان حقایق و روایتگری صحیح در کنار روشنگری، جریان سازی و هدایت صحیح افکار عمومی جامعه توسط اصحاب رسانه، نقش قابل توجهی در کمک به تحقق اهداف و برنامه های اجرایی شرکت ملی گاز ایران در راستای برون رفت از چالش تامین گاز زمستانی، خواهد داشت.
اهداف و دستاوردهاي ميزگرد
آشنايي با چالش های مدیریت تامین گاز طبیعی در ماههای سرد سال
تبیین اقدامات و عملکردهای شرکت ملی گاز ایران در جهت مدیریت موثر و کارآمد تامین گاز زمستانی
تشریح برنامه ها، راهکارها و راه حل های برون رفت از چالش مذکور
شکل گیری یک زبان و فرهنگ مشترک بین دولتمردان و اصحاب رسانه به منظور بیان حقایق و روایتگری صحیح، جریان سازی و هدایت صحیح افکار عمومی جامعه توسط اصحاب رسانه
مخاطبين و گروه هدف
صاحبنظران و اصحاب رسانه های فعال در حوزه انرژی
معرفي مديران ارشد شركت ملي گاز ايران شركت كننده در بخش علمي و تبييني ميزگرد
آقاي دكتر احمد زمانی، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران- دکترای مهندسی مواد (متالوژی) از دانشگاه صنعتی شریف
آقای مهندس محمدرضا جولایی، مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران- فوق لیسانس مهندسی شیمی از دانشگاه علوم و تحقیقات
آقاي مهندس حسینعلی محمدحسینی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران، فوق لیسانس مهندسی مکانیک از دانشگاه علم و صنعت ایران
آقاي دكتر محسن مظلوم فارسی باف، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران- دکترای مهندسی پلیمر از دانشگاه صنعتی امیرکبیر
آقاي دكتر سيد جلال نور موسوي، سرپرست مديريت هماهنگي امور گازرساني
آقای عباس اعظمی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران
معرفي رسانه هاي دعوت شده به ميزگرد
• خبرگزاری ها: ایرنا- فارس-ایلنا-ایسنا- تسنیم- برنا- مهر- صدا و سیما- ایران پرس- تحلیل بازار- شانا
• روزنامه ها: اعتماد- شرق- جهان صنعت- همشهری-دنیای اقتصاد- اطلاعات- مردم سالاری- ایران- وطن امروز- خراسان- جوان- کیهان- جام جم- جهان اقتصاد- جمهوری اسلامی- رسالت- آرمان ملی
• پایگاه خبری: انرژی نیوز- نفت ما- تجارت نیوز- تلویزیون اکو ایران
• ادارات روابط عمومی: وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران- شرکت ملی گاز ایران- شرکت ملی صنایع پتروشیمی- شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی
• سایر: خبرنگاران مستقل- نشریه سرزمین انرژی
محتواي ميزگرد
• چالش ها ی فنی و اجرایی انتقال و توزیع گاز طبیعی در ماههای سرد سال
• چالش های تولید و پالایش گاز طبیعی در دوره اوج مصرف
• تبیین فعالیتها و برنامه های شرکت ملی گاز ایران برای برون رفت از چالش های مذکور و مدیریت موثر تامین گاز طبیعی در ماههای سرد سال
• پرسش و پاسخ
برنامه زمانبندي ميزگرد
افتتاحیه ميزگرد
پس از قرائت قران و پخش سرود ملی، مراسم افتتاحیه میزگرد با حضور مدیر محترم پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران و رئیس محترم موسسه مطالعات بین المللی انرژی برگزار شد. در این بخش جناب اقای دکتر جوکار ضمن خوش آمدگويي به بیان اهميت و ضرورت برگزاري ميزگردهاي علمي – ترويجي خانه گاز ايران پرداختند. ایشان در ادامه به تشریح برنامه های پیش بینی شده برای میزگرد پرداخته و اعلام نمودند که این میزگرد در دو بخش برگزار میشود، در بخش نخست و در نوبت صبح در قالب دو پنل علمی، «چالشهاي فني و اجرايي انتقال و توزيع گاز طبيعي در ماههاي سرد سال» و «چالشهاي توليد و پالايش گاز طبيعي در دوره اوج مصرف» توسط شرکت ملی گاز ایران به صورت کارشناسی و گفتگومحور اجرا خوهد شد. در بخش دوم که در بعد از ظهر برگزار خواهد شد پنل تبيين فعاليتها و برنامه هاي شركت ملي گاز ايران براي برون رفت از چالش و مديريت موثر تامين گاز طبيعي در ماههاي سرد سال به همراه پرسش و پاسخ اصحاب رسانه برگزار خواهد شد.
وی در ادامه برگزاری میزگردهای تخصصی و تبیینی و نشست¬های گفتگو محور در موضوعات گاز را جزء برنامه های مستمر خانه گاز عنوان نموده و تاکید نمودند یکی از اهداف مهم آن را افزایش همکاری خانه گاز ایران با بدنه رسانهای کشور و ارائه تحلیلهای راهبردی و تخصصی با هدف تأمین بهینه منافع ملی کشور برشمردند.
پنل تخصصي اول: چالشهاي فني و اجرايي انتقال و توزيع گاز طبيعي در ماههاي سرد سال
بخش اول میزگرد با عنوان چالشهاي فني و اجرايي انتقال و توزيع گاز طبيعي در ماههاي سرد سال با حضور مدير پژوهش و فناوري شركت ملي گاز ايران، رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي و رئیس امور نظارت، اندازهگیری و کنترل کیفیت گاز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران (آقاي مهندس مازيار سياح نژاد) برگزار گردید. مهمترین مطالب ارائه شده در این بخش به شرح زیر می باشد:
- وظایف مرکز کنترل و دیسپچینگ گاز پایش لحظه¬ای داده¬های عملیاتی، تجزیه و تحلیل بر خط داده¬های عملیاتی و صدور فرامین عملیاتی است. مرکز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز مشخص می کند که در هر پالایشگاه چقدر گاز تولید شود، از کدام خطوط منتقل شود و در کجا فشارافزایی شود و برای هر شهر و مصرفکننده چقدر گاز توزیع شود. برای انجام این کار مرکز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در هر لحظه ۵۰ هزار داده عملیاتی را از سراسر پالایشگاههای کشور، خطوط انتقال، ایستگاهها و نقاط صادراتی و وارداتی دریافت میکند و این اطلاعات هر سه ثانیه یکبار روزآمد میشود. این حجم اطلاعات از طریق نرمافزارهای پیشرفته مدیریت میشود که شرکت ملی گاز ایران برای همجواری این اطلاعات یک شبکه منحصربهفرد فیبر نوری اجرایی کرده و از شبکههای ماهوارهای هم استفاده میکند تا اطلاعات را مستمر و مداوم دریافت نماید. در این مرکز هر لحظه همه عملیات پالایشگاهها و شبکه خطوط برای تأمین گاز پایدار و مطمئن کنترل و پایش میشود. همچنین در این مرکز از نرمافزارهای کاربردی برای پیشبینی مصرف گاز و دما استفاده می شود. مرکز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ۲۴ ساعته شبکه گاز کشور و پایداری آن را کنترل میکند
و هر اتفاقی در شبکه گاز بیفتد در این مرکز پایش میشود که در ایران و خاورمیانه بینظیر است.
- زنجیره تامین گاز طبیعی به صورت اجمالی مرور شد. بر این اساس کشور ایران با دارا بودن 18% از ميادين گازی جهان در رتبه سوم توليد کنندگان گاز در جهان قرار می گیرد. تعداد پالايشگاه های گاز در کشور 22 پالایشگاه می¬باشد که در مجموع روزانه یک میلیارد مترمکعب معادل بیش از 5 میلیون بشکه نفت خام تولید می شود. توليد بيش از 70% کل گاز طبیعی کشور از ميدان مشترک پارس جنوبی است. شبکه توزیع گاز کشور دارای 38000 کيلومتر خطوط انتقال می باشد که بیش از 3 برابر قطر کره زمین طول دارد. همچنین 86 ايستگاه تقويت فشار، 318 توربو کمپرسور و 6 ایستگاه صادرات و واردات گاز به صورت روزانه در حال فعالیت هستند.
- زنجيره تامین گاز طبیعی شامل توليد (Production & Refinery)، انتقال (Transmission) و توزیع (Distribution) می باشد.
- پالایشگاههای گازی کشور شامل پالایشگاه¬های مجتمع گاز پارس جنوبی، جم، سرخون، پارسیان I و II ، فجر، بیدبلندI، مسجد سلیمان، هاشمی نژاد و ایلام می¬باشد.
- عملیات انتقال گاز شامل خطوط لوله انتقال گاز و تاسیسات تقویت فشار گاز می باشد. انتقال مستمر گاز طبیعی از منابع توليد داخلي و خارجي به مبادي تعيين شده داخلي و پايانه هاي صادراتي، بهره برداري، نگهداري و تعميرات (خطوط لوله انتقال گاز و ابنیه وابسته، تاسیسات تقويت فشار گاز و ايستگاههاي اندازه گيري گاز) و اجرای طرحهای توسعه و اصلاح آرایش شبکه، از ماموریتهای اصلی انتقال گاز به شمار می آیند.
- تاسیسات تقویت فشار گاز شامل اسكرابرها (برای جلوگیری از ورود هرگونه ذرات و ناخالصی های جامد یا مایعات همراه گاز طبیعی)، کمپرسورهای گریز از مرکز یا دوار ( برای افزایش سرعت گاز و تبدیل آن به فشار از طریق دیفیوزر با نسبت تراکم از 2/1 تا 44/1)، توربینها (برای تامین انرژی محرک کمپرسورها به کار رفته و انرژی حاصله را به انرژی جنبشی تبدیل می نماید) و كولرها (که دمای بالای گاز خروجی از کمپرسور را کاهش میدهد)
- مبادی توزيع گاز طول خطوط توزیع با بیش از350000 کیلومترحدود 27 برابر قطر کره زمین، شامل موارد زیر است:
• صادرات (صادرات: 6% از کل توليد سالیانه- صادرات به ترکيه، عراق، ارمنستان و نخجوان و آذربایجان)
• صنايع عمده (صنايع عمده: 17% از کل توليد سالیانه- تعداد واحدهای صنعتی: 70000)
• نيروگاه (نيروگاه: 30% از کل توليد سالیانه- تعداد نيروگاهها: 89 )
• خانگي-تجاری (خانگي-تجاري: 44% از کل توليد سالیانه- تعداد شهرهای گازرساني شده: 1309(بیش از 97%)- تعداد روستاهاي گازرساني شده:35500 (بیش از 90%))
• CNG(مصارف CNG: روزانه معادل 21 میلیون ليتر بنزين)
• طول خطوط توزیع: بیش از350000 کیلومترحدود 27 برابر قطر کره زمین
- روند توسعه سطوح مختلف صنعت گاز کشور مشتمل بر بخشهای تولید، انتقال و توزیع به شرح زیر است:
الف) تولید:
1- سال 1400
- تولید معادل 850 م م م ر (70% رشد)
- تعداد 22 پالایشگاه
2- سال 86
- تولید معادل 470 م م م ر
- تعداد 9 پالایشگاه
ب) انتقال
1- سال 1400:
- 38000 کيلومتر خطوط انتقال (36% رشد)
- تعداد 86 تاسیسات تقویت فشار (74% رشد)
2- سال 1386
- 28000 کيلومترخطوط انتقال
- تعداد 48 تاسیسات تقویت فشار
ج) توزیع:
1- سال 1400
- 35575 روستاي گازرساني شده (7 برابر)
- 1309 شهر گازرساني شده (69% رشد)
- 130 م م م ر گاز مصرفي صنايع عمده (حدود3 برابر)
- 96 نيروگاه گازرساني شده(بيش از2 برابر)
- 74 م م م ر گاز تزريقي به مخازن نفتي (بيش از 4 برابر)
2- سال 1386
- 695 شهر گازرساني شده
- 5643 روستاي گازرساني شده
- 45 م م م ر گاز مصرفي صنايع عمده
- 45 نيروگاه گازرساني شده
- 17 م م م ر گاز تزريقي به مخازن نفتي
- مصرف ۴۴ درصدی گاز در بخش خانگی و تجاری از افزایش بدون الگو گاز در مصرف سالانه کشور حکایت دارد. شرکت ملی گاز ایران باید همواره فرآیند توسعه را طی کند چرا که تولید، مصرف و صادرات به صورت دائم در حال افزایش است و همین موضوع منجر به توسعه اجباری شبکه توزیع میشود.
- تحریمها تأمین برخی از قطعات شبکه عظیم انتقال و توزیع را دشوار نموده است. این موضوع پایداری انتقال را بسیار دشوار میکند، اما با تلاش شبانه روزی پرسنل خدوم شرکت ملی گاز ایران تاکنون مشکلی برای توزیع ایجاد نشده و و با دستیابی به دانش فنی مورد نیاز، زیرساخت علمی و دانشی خوبی در این حوزه در کشور فراهم شده است.
- توربوکمپرسورهای مورد استفاده برای انتقال گاز در کشور بهدلیل تفاوت مکان و تنوع مواد مورد استفاده، بسیار متنوع هستند و عملیات تعمیر و نگهداری آنها بسیار پیچیده می باشد. همین موضوع منجر به دستیابی شرکت ملی گاز ایران به دانش فنی مناسبی شده است.
- تنها 6 درصد از تولید گاز کشور به صادرات اختصاص داده می¬شود. این مقدار به ترکیه، عراق، ارمنستان، نخجوان
و آذربایجان صادر می¬شود که با توجه به مقدار تولید گاز کشور، این رقم بسیار ناچیز است و دلیل آن مصرف بیرویه گاز در کشور است.
- سهم صنایع عمده از گاز کشور ۱۷ درصد می باشد که سالانه نیاز ۷۰ هزار واحد صنعتی گاز را تأمین می نماید.
- سهم نیروگاهها از مصرف گاز کشور،۳۰ درصد از کل تولید سالانه گاز می باشد که در ۸۹ نیروگاه کشور مصرف میشود.
- شرکت ملی گاز برنامه های عملیاتی منسجمی را در حوزه بهینهسازی مصرف گاز در بخش خانگی تعریف کرده است. برنامه اصلاح و بهبود موتورخانه¬ها، تعویض بخاری¬ها، استفاده از پنجرههای دوجداره و عایق در ساختمان ها نمونه ای از آنهاست.
- با توجه به مصرف فزاینده گاز در ایران، اجرای طرح هوشمندسازی گاز طبیعی را از الزامهای اساسی در مباحث کلان انرژی کشور می باشد در همین راستا شرکت ملی گاز ایران به منظور هوشمندسازی توزیع و اندازهگیری گاز طبیعی و اجرایی شدن پروژه ملی ساخت کنتورهای هوشمند گاز قراردادی را با دانشگاه صنعتی مالک اشتر امضا نموده است. جرای این پروژه اهمیت غیرقابل انکاری دارد و با توجه به کمبود گاز در سالهای آینده به طور جدی در دستور کار قرار دارد.
پنل تخصصي دوم: چالش های تولید و پالایش گاز طبیعی در دوره اوج مصرف
بخش دوم میزگرد با عنوان چالشهاي فني و اجرايي انتقال و توزيع گاز طبيعي در ماههاي سرد سال با حضور آقاي دكتر رضا مسگريان، رئيس خدمات فني و مهندسي مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد شركت ملي گاز ايران و آقای مهندس خوش آب برگزار گردید.
مهمترین مطالب ارائه شده در این بخش به شرح زیر می باشد:
- عملیات در صنعت گاز از خطرات و ریسک¬های بسیار متنوع و متعددی برخوردار می¬باشد. ایمنی، آتش نشانی و نشت گازهای سمی از خطرات عمده¬ای هستند.
- واحدهای فرآیندی و یوتیلیتی پالایشگاههای گاز مشتمل بر واحدهای پروسس، یوتیلیتی و جانبی تشریح شد.
- در ورودی به پالایشگاه جریان سه فازی دریافتی از چاه ها که خوراک نامیده میشود با افت فشار مواجه شده و جداسازی اولیه انجام میگیرد. گازهای خروجی از جداساز به واحد شیرینسازی گاز ارسال میشود و میعانات به واحد تثبیت میعانات گازی فرستاده میشود.
- ردیفهای گازی، از اصلیترین واحدهای هر پالایشگاه گاز است. در این مرحله بخش زیادی از ترکیبات گاز سولفید هیدروژن و قسمتی از گاز کربنیک از گاز جدا میشود و به مقدار مطابق با استاندارد محصول مورد نیاز رسانده میشود. جداسازی این ترکیبات از طریق حلال جاذب و معمولاً حلال آمین انجام میگیرد و سپس آمین مصرف شده احیا میگردد.
- شماتیک فرآیندی و انواع محصولات پالایشگاه¬های گاز مشتمل بر گاز شیرین، اتان، متان، پروپان، گوگرد و میعانات تشریح گردید.
- چالش های تولید گاز در 4 دسته مصرف بالای گاز (به دلیل راندمان پایین تجهیزات انرژی بر)، تجمع تولید در جنوب کشور (افزایش مخازن ذخیره سازی گاز طبیعی در نقاط تجمع مصرف)، وابستگی تولید گاز به برداشت میعانات (زمان تعمیرات اساسی پالایشگاهها با مصرف کنندگان میعانات متفاوت است) و تنوع بخشی به سبد مصرف حامل های انرژی ( توسعه شبکه برق به جای شبکه گاز)، دسته بندی و توضیحات لازم ارائه شد.
- از جمله چالش های اساسی تولید گاز محدودیت در دسترسی به مواد شیمیایی مورد نیاز می باشد. به عنوان مثال موادی مانند MDEA، Antifoam CSAG7133 (ضد کف سیلیکونی مورد استفاده در واحدهای شیرین سازی گاز) و Silica gel در داخل کشور تولید نمی¬شود. موادی مانند Carbon filter و Mol.sieve نیز به دلیل کیفیت پایین تولید داخلی منجر به مشکلات عملیاتی و تحمیل هزینه های زیاد شده است.
- یکی دیگر از چالش¬های مهم تولید گاز، موضوع بازرسی فنی است که به دلیل کمبود نیروی کافی و متخصص با محدودیتهای بسیاری مواجه است. به طوریکه با افزایش واگذاری بهره برداری فازهای پارس جنوبی با توجه به عدم مجوز جذب نیرو در سالیان اخیر کمبود نیرو به شدت محسوس است.
- حوادث طبیعی مثل بارندگی شدید و جاری شدن سیل و وزش بادهای شدید، قطعی برق، خرابکاری، میانگین بالای سنی پرسنل واحد آتشنشانی و عدم راه اندازي و در سرويس قرارگيري واحد TGTU از دیگر چالش¬های مهم تولید مرتبط با موضوعات HSE است.
- مجتمع گاز پارس جنوبی شامل 13 پالایشگاه در دو سایت است. سایت 1 پالایشگاههای اول تا هشتم و سایت 2 پالایشگاههای نهم تا سیزدهم را در بر میگیرد. علاوه بر این این مجتمع شامل تأسیسات دیگری مانند آبگیرها، اسکله گوگرد، مخازن متمرکز و نیروگاه بعثت نیز میباشد. توربینهای گازی از مهمترین تجهیزات موجود در مجتمع هستند که کار اصلی آنها تأمین انرژی مکانیکی به منظور تقویت فشار گاز تولیدی پالایشگاهها یا تولید برق است. در روند توسعه میدان گازی پارس جنوبی به دلیل عواملی مانند تحریم، منبع تأمین توربینها، قطعات یدکی و خدمات تعمیراتی، از منابع خارجی به منابع داخلی تغییر کرده است. با وجود دستاوردهای بسیار درخشان این تغییر رویکرد، مشکلاتی نیز در زمینه دسترس پذیری و قابلیت اطمینان فرآیندهای وابسته به عملکرد توربینها به وجود آمده است که برآیند آن در زمینه تولید، عدم اطمینان از تولید مداوم و پایدار گاز در این پالایشگاهها شده است. در مجموع به دلیل عوامل ذیل، تعداد زیادی از توربینهای مجتمع دچار مشکلاتی هستند که میتواند تهدیدی جدی علیه پایداری تولید باشد:
عدم راه اندازی به موقع و مدیریت یکپارچه
تحویل غیر همزمان به بهره بردار
کمبود قطعات مصرفی
مشکلات قانونی و روند طولانی اخذ پیمانکار و خرید قطعات یدکی
کمبود تولید کنندگان داخلی و ممنوعیت خرید خارج قطعات تعمیرات اساسی
- پالایشگاه های دهم، یازدهم و دوازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی در سایت 2 هر کدام برای ظرفیت نامی صادرات روزانه50 میلیون استاندارد متر مکعب طراحی شده اند، در هر پالایشگاه تعداد 8 دستگاه توربوکمپرسور مدل زاریا /MGT30 برای فشارافزایی در واحد صادرات گاز پیش بینی شده که با توجه به تولید در فصول مختلف چیدمان توربین ها متغیر می¬باشد. این پالایشگاه ها در سال¬های اخیر راه اندازی شده و متاسفانه بدلیل عدم راه اندازی به موقع و مدیریت یکپارچه در زمان پروژه و تحویل غیر همزمان به بهره¬بردار و عدم وجود قطعات مصرفی و دوسالانه در زمان تحویل
و تحول، شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی را با مشکل جدی روبرو نموده است همچنین مطابق دستورالعمل سازنده زمان تعمیرات اساسی توربوکمپرسورهای واحد 106 پالایشگاه های فوق الذکر 25000 ساعت می باشد که مطابق طراحی چیدمان بهره برداری از 8 دستگاه به صورت 6+2 (شش دستگاه در سرویس و دو دستگاه آماده به کار) تعریف شده است ولی با توجه به قابلیت اطمینان متوسط حدود 85 درصدی توربین های زاریا /MGT30 و در صورت آماده به کار بودن همه دستگاه¬ها بهره بردار جهت جلوگیری از توقفات ناخواسته، ایستگاه تقویت فشار مربوطه را به صورت 7+1 برنامه ریزی نموده است که این خود باعث رسیدن همزمان دستگاه ها به تعمیرات اساسی شده است با این توضیح در دو سال اخیردستگاه ها عمدتاً با عبور از ساعت کارکرد مجاز، قادر به تولید در ظرفیت نامی خود نبوده که نهایتاً منجر به کسری تولید در سال 1400 گردید. در ادامه و در راستای رفع مشکل و برگرداندن وضعیت نرمال پالایشگاه های سایت 2 مجتمع با مجوز هیات مدیره محترم شرکت ملی گاز و با استفاده ازتوربین های ساخت شرکت مپنا از محل قرارداد 100 دستگاه شرکت مهندسی و توسعه گاز، تولید به حالت نرمال برگشت ولی با توجه به اینکه تعداد 14 دستگاه توربین زاریا در سال 1400 و سال 1401 به زمان تعمیرات اساسی رسیده و یا خواهد رسید که در این راستا اقداماتی به شرح ادامه انجام گرفت.
- خرید 11 دستگاه زیمنس در زمستان 1401، خرید 5 دستگاه زاریا در آبان 1401، درخواست مجوز خرید خارجی از وزارت صمت در شهریور 1401 و برگزاری جلسات با وزارت صمت برای خرید اقلام تعمیرات اساسی در تیر 1401، از مهمترین اقدامات و برنامه¬های مرتبط با توربین ها برای عبور از چالش های تامین گاز در فصل سرد بوده است که توسط شرکت ملی گاز ایران انجام شده است.
- هزینه رفع نواقص برای پالایشگاه های ششم تا دوازدهم حدود 500 میلیون دلار برآورد شده است. ضمن اینکه هزینه رفع نواقص باقیمانده در تاسیسات مشترک شامل کریدور، نیروگاه و HSE نیز در مرحله برآورد می باشد.
- حفظ و نگهداشت منابع انسانی، فقدان زیرساختهای لازم برای پرسنل، کمبود منازل سازمانی برای سکونت پرسنل روزکار و کمبود استراحتگاه برای پرسنل اقماری از جمله چالش¬های مهم تولید گاز در حوزه منابع انسانی می باشند.
- ساماندهی نمودار سازمانی پیمانکاری با توجه به تغییر رویکرد برنامه کاری از 2-1 به 2-2، رفع مشکل محدودیت سقف حقوق کارکنان رسمی، تسریع در تصویب ساختار متناسب با ماموریتهای جدید محوله، صدور مجوز برای جذب نیروی انسانی باهدف تامین کمبود نیروی انسانی رسمی و متخصص (متناسب با رویکرد اداره پالایشگاهها و منتفی شدن برون سپاری)، اجرای طرح توسعه پایدار و متوازن منطقه، نوسازی و تجهیز زیرساختهای آموزشی/ ورزشی و بهداشتی شهرکهای مسکونی پارس جم، تكميل پروژه آبرساني از سيراف به شهرك هاي مسكوني جم و راه سیراف به جم، پروژه های مرتبط با شهرک از قبیل نصب آسانسور برای منازل شهرک های مسکونی پارس جم، احداث مجموعه فرهنگی-تفریحی سیراف، توسعه/اصلاح مسیر جاده ای سیراف به جم و مجوز و تامین اعتبارات سرمایه ای و جاری متناسب با گسترش ماموریتهای محوله، احداث 500 دستگاه منزل مسکونی در شهرک پارس جم، اجاره/رهن منزل برای متقاضیان سکونت در شهرستانهای همجوار (برای بازه زمانی 5 ساله)، توسعه اقامتگاه کارکنان اقماری درشیرینو با ظرفیت 600 نفر و مجوز کمپهای جدید، ایجاد ظرفیت جدید در سایت یک برای حداقل 500 نفر، ایجاد استراحتگاه به ظرفیت حداقل 1000 نفر در سایت دو، خرید خدمات سکونت سایت یک و دو برای بازه حداقل 5 ساله (1000 نفر سایت یک و 500 نفر سایت دو) از جمله راهکارهای اصلاحی پیشنهادی جهت رفع چالش های حوزه منابع انسانی می باشد.
- قیمت گذاری محصولات، مطالبات معوقه مجتمع از پتروشیمی های دریافت کننده خوراک و خرید مواد شیمیایی از چالشهای مهم در حوزه مالی و زنجیره تامین کالا می باشند. در این خصوص قوانین موجود در رابطه با مناقصات، انعطاف لازم را نداشته و متناسب با سطح هزینه / درآمد سازمان ها نمی باشد به طوریکه برخی اوقات بنا به نیازهای عملیاتی هزینه کرد هایی انجام می شود که پالایش گاز را ملزم به پاسخگویی به نهادهای حسابرسی و نظارتی می نماید.
- مشكلات مربوط به فلرينگ گاز در پارس جنوبي و واگذاري مسوليت مرتبط با اجراي پروژه هاي آن به شركت ملي گاز ايران و مسايل و مشكلات فني و تامين مالي پروژه هاي مزبور از جمله دیگر چالش هاي فراروي شركت ملي گاز ايران
مي باشد.
تبیین فعالیتها و برنامه های شرکت ملی گاز ایران برای برون رفت از چالشهای مذکور و مدیریت موثر تامین گاز طبیعی در ماههای سرد سال
در بخش سوم میزگرد، عملکردها و برنامه¬های شرکت ملی گاز ایران برای برون رفت از چالش تامین گاز در فصل سرد سال با حضور آقايان دكتر محسن مظلوم فارسي باف، مدير محترم پژوهش و فناوري شركت ملي گاز، دكتر احمد زماني، مدير محترم هماهنگي و نظارت بر توليد شركت ملي گاز ايران، آقاي مهندس محمدرضا جولايي، مدير محترم ديسپچينگ شركت ملي گاز ايران، آقاي دکتر حسينعلي محمدحسيني، مدير محترم برنامه ريزي تلفيقي شركت ملي گاز ايران، آقاي دكتر سيد جلال نورموسوي، سرپرست محترم مدیریت هماهنگی امور گازرسانی و آقای اعظمی رئیس محترم روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران برگزار شد.
در ابتدا هر یک از مدیران محترم به تبیین فعالیتها و برنامه های شرکت ملی گاز ایران برای برون رفت از چالش¬های مذکور و مدیریت موثر تامین گاز طبیعی در ماههای سرد سال پرداخته و در ادامه به سوالات اصحاب رسانه پاسخ دادند.
- اهم مطالب مطرح شده توسط جناب آقاي دكتر زماني مدیر محترم هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران به شرح زیر می باشد:
• افزایش 4 میلیارد متر مکعبی در تولید گاز در نیمه نخست امسال
• پایان عملیات تعمیرات اساسی تجهیزات ثابت در پالایشگاههای گازی کشور
• کاهش دغدغه ها و محدودیتهای موجود در خصوص عملیات تعمیرات اساسی تجهیزات دوار نسبت به سال ۱۴۰۰
• آمادگی پالایشگاههای گازی برای فصول سرد سال
• افزایش ۳درصدی در برداشت از مخزن، افزایش یک درصدی در تولید گاز و افزایش ۱۸ درصدی در تولید الپیجی
• افزایش تولید و خلق ارزش افزوده در سایه کاهش زمان تعمیرات اساسی (اورهال) پالایشگاههای گازی
• کمترین دغدغه در عرضه انتقال گاز در سال جاری
• پیشبینی میشود امکان ذخیرهسازی گاز از محل جمعآوری گازهای مشعل در سال آینده
اهم مطالب مطرح شده توسط جناب آقاي مهندس جولايي مدیرمحترم دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران به شرح زیر می باشد:
• پیشبینی افزایش ۶ درصدی مصرف گاز در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ با توجه به الگوی مصرف بخش خانگی و تجاری در ۶ ماه نخست سال
• پیش بینی تحقق منابع تولیدی شرکت ملی گاز ایران و پالایشگاهها همچون سال گذشته به میزان حدود یک میلیارد مترمکعب در روز
• وابستگی شدید میزان مصرف به بخش خانگی و تجاری
• تبت رکورد مصرف ۷۲۰ میلیون مترمکعب در روز در بخش خانگی- تجاری در سال گذشته
• پیش بینی وضعیت سرما و میزان مصرف در بخش خانگی-تجاری جهت تنظیم مقدار مصرف در بقیه بخشها و ارسال گاز برای مبادی مصرف
• میانگین مصرف روزانه ۶۴۰ تا ۶۵۰ میلیون مترمکعبی در سال گذشته در بخش خانگی-تجاری در فصل سرد و پیش بینی افزایش ۶ درصدی آن در امسال
• برنامهریزی جدی برای تأمین گاز مورد نیاز بخشهای مختلف مصرف با توجه به منابع در اختیار
• مدیریت مصرف بخش صنایع برای تأمین پایدار گاز بخش خانگی در زمان پیشی گرفتن میزان مصرف از میزان تولید
• تلاش جدی برای مدیریت مصرف در بخش نیروگاهی و تامین حداکثری گاز مورد نیاز این بخش
• احتمال واردات گاز برای تامین پایدار مصرف گاز مورد نیاز بخشهای مختلف مصرف
اهم مطالب مطرح شده توسط جناب آقاي دكتر سیدجلال نورموسوی سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران به شرح زیر می باشد:
• برنامه ریزی برای هوشمندسازی کنتورهای گاز در دوره چهار ساله با برآورد هزینه ای برابر با 4 میلیارد دلار
• تشکیل کارگروه هوشمندسازی و انعقاد قرارداد با دانشگاه صنعتی مالک اشتر بهعنوان مشاور پروژه هوشمندسازی
• وجود ۲۷ میلیون کنتور گاز در کشور که از این تعداد ۲۷ هزار کنتور صنعتی و بزرگ هستند.
• انجام سه مرحله آزمایشی با عنوان جمعآوری، انتقال و تجزیه و تحلیل دادهها در پروژه هوشمندسازی کنتورهای گاز
• ثبت نام مشترکان خانگی و تجاری برای بهینهسازی مصرف موتورخانهها
• بهینه سازی ۲۰ هزار موتورخانه تجاری و خانگی
• گاهش 31 درصدی مصرف در سال ۱۴۰۰ با بهینهسازی موتورخانهها
• اعلام آمادگی سرمایه گذاران برای تعویض بخاریهای فرسوده با بخاریهای نو و با بازدهی بالا از طریق شرکت بهینه سازی مصرف سوخت
• اعلام آمادگی برای تعویض ۲۰ میلیون بخاری
اهم مطالب مطرح شده توسط جناب آقاي دکتر محمدحسینی مدیرمحترم برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران به شرح زیر می باشد:
• تشریح اهمیت سرمایهگذاری برای بهینهسازی مصرف انرژی
• هر یک واحد سرمایهگذاری برای بهینهسازی مصرف انرژی، معادل ۱۰ واحد سرمایهگذاری برای بخش تولید است. به بیان واضحتر اگر یک دلار در بخش بهینهسازی سرمایهگذاری کنیم، معادل ۷ تا ۱۰ دلار سرمایهگذاری برای تولید نفت و گاز است.
• برنامهریزیهای مدونی درباره بهینهسازی مصرف سوخت در کشورهایی که منابع خدادادی ندارند
• تشریح شاخصهای مختلف درباره مصرف بهینه و تاکید بر اینکه مهمترین شاخص، شدت مصرف انرژی است که مقدار انرژی برای تولید یک واحد ثروت را نشان میدهد.
• بررسی روند ۲۰ ساله کشورها نشان میدهد شاخص شدت مصرف انرژی همواره نزولی بوده است، اما در کشور ما با توجه به اینکه همه نگاهها به سمت افزایش تولید و عرضه بوده، بر همین اساس شدت مصرف انرژی بالا رفته است که تنها عربستان در این خصوص همرده کشور ما قرار میگیرد.
• برنامه ریزی دقیق و جامع شرکت ملی گاز ایران برای بهینهسازی مصرف انرژی در کشور
• تعیین قیمت خوراک گاز با عقلانیت، با توجه به تکالیفی که از سوی دولت به شرکت ملی گاز ایران برای تأمین منابع بودجه سال ۱۴۰۱ ابلاغ شده است، هرگونه تغییر در قیمت فروش گاز طبیعی، منابع بودجه را تحت تأثیر قرار خواهد داد، در عین حال با توجه به لزوم حمایت از تولید داخل، در بحث خوراک گاز ممکن است حمایتهایی شود البته حمایتی که مبتنی بر عقلانیت باشد و نه رانت خوراک، بر همین اساس تلاش می شود تا سال آینده به سمت و سویی حرکت شود که در عین حمایت از صنایع منابع تبصره ۱۴ نیز محقق شود.
• با توجه به مسائل ژئوپلیتیکی که در منطقه مطرح است، اکنون فرصتی ایجاد شده است تا صادرات گاز بیشتری وجود داشته باشد.
• در بحث خوراک صنایع باید هزینه فرصت صادراتی آن را نیز در نظر گرفت که در این زمینه به صنایع تخفیف داده می شود. در واقع قیمت ۱۲ هزار تومان به ازای هر مترمکعب در صادرات را باید با قیمت ۵ هزار تومان سقف فروش به صنایع داخلی مقایسه کرد و با توجه به منافع ملی کشور اقدام مناسب در دستور کار قرار گیرد.
• مقایسه تخفیف خوراک برای صنایع منوط به عوامل مختلفی از جمله شرایط جهانی است. اکنون گاز حدود ۶ تا ۷ هزار تومان به ازای هر مترمکعب ارزانتر از صادرات به بخش داخلی عرضه میشود.
• برنامه ریزی برای اصلاح تعرفه گاز در بخش خانگی به گونه ای که بدمصرفها، پرمصرفها و یارانه بگیران پنهان گاز کنترل شوند و از محل صرفهجویی بتوان صادرات بیشتری داشت. به عبارت دیگر کسانی که طبق الگو، مصرفکننده گاز هستند، بتوانند کمترین افزایش را تجربه کنند.
• قیمت دستوری انگیزهای برای مصرف باقی نمیگذارد، در کشورهای دیگر تعیین قیمت گاز بر اساس عرضه و تقاضاست، همین موضوع انگیزهای برای بهینهسازی مصرف سوخت در بخشهای تجاری و صنایع میشود، این در حالی است که در کشور ما که قیمت ها دستوری تعیین میشود دیگر انگیزهای برای بهینهسازی مصرف باقی نمیماند.
• در بخش خانگی نیز ساختمانها در اروپا برچسب انرژی دقیقی میگیرند که این رویه برای خریدار و سازنده انگیزه ایجاد میکند، این در حالی است که در کشور ما با وجود مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، حداقلهای مصرف انرژی هم رعایت نمیشود.
• اروپا میانگین شدت انرژی را از سال ۲۰۰۰ تا سال ۲۰۲۰ میلادی، حدود ۲۰ درصد کاهش داد، در حالی که تولید ناخالص داخلی در همین دوره افزایش یافته است.
• امسال با توجه به شرایط تأمین انرژی جهانی در اتحادیه اروپا دستور کاهش مصرف گاز ۱۵ درصدی نسبت به میانگین سهساله صادر شده است.
• تصمیمهای بلندمدت برای بهینهسازی مصرف
• آمریکا بهعنوان بزرگترین تولیدکننده گاز، سالانه بیش از ۹۰۰ میلیارد مترمکعب گاز تولید میکند، این کشور ۳۸۶ مخزن ذخیرهسازی زیرزمینی دارد. روسیه در رتبه دوم تولید نیز ۲۳ مخزن زیرزمینی دارد، آلمان ۴۷، اوکراین ۱۳
و ایتالیا ۱۳ مخزن با ظرفیت و بازدهی بالا دارند اما کشور ما تنها دو مخزن دارد.
• مدیریت تولید و مصرف یک شبه و یک ساله نیست، بلکه به تصمیمگیری بلندمدت برمیگردد. توسعه یک مخزن حداقل ۶ سال زمان میبرد.
• عزم جدی برای افزایش مخازن ذخیرهسازی جهت ارتقای ظرفیت ذخیرهسازی به استانداردهای جهانی به طوریکه بتوان حداقل ۱۰ درصد مصرف را پوشش داد و از ۳ میلیارد ذخیرهسازی در سال به 5/5 میلیارد مترمکعب رسید.
• مطالعه برنامه های و اقدامات کشورهای پیشرفته در بخش بهینهسازی و تدوین پیش نویس احکام مورد نیاز جهت اخذ مصوبه هیات دولت
در انتهاي جلسه گواهينامه شركت در دوره به شركت كنندگان حاضر در ميزگرد توسط مدير پژوهش و فناوري شركت ملي گاز اعطا گرديد.
آدرس: تهران، خیابان ولیعصر، روبروی پارک
ملت، کوچه شهید سلطالی، شماره ۶۵
تلفن: ۶۰-۲۲۰۲۹۳۵۱
info@gashouse.ir :پست الکترونیک
خانه مطالعات راهبردی گاز به منظور استفاده بهینه از ظرفیتها و توانمندیهای موسسه مطالعات بینالمللی انرژی برای پاسخ گویی به نیازهای مطالعالی، پژوهشی و تحقیقاتی شرکت ملی گاز ایران در حوزه مطالعات راهبردی در اسفند ماه سال ۱۴۰۰ تأسیس و افتتاح شد.