در هفتههای اخیر، پاکستان با کمبود برق بین 3 تا 7 ساعت در روز مواجه بوده است. دولت پاکستان باتوجه به شرایط موجود این کشور برای تامین نیاز فوری خود، گزینههای زیادی ندارد و باید در قیمت بالاتر سوخت مورد نیاز خود خریداری نماید.
در هفتههای اخیر، پاکستان با کمبود برق بین 3 تا 7 ساعت در روز مواجه بوده است. دولت پاکستان باتوجه به شرایط موجود این کشور برای تامین نیاز فوری خود، گزینههای زیادی ندارد و باید در قیمت بالاتر سوخت مورد نیاز خود خریداری نماید.
یکی از گزینههای مورد نظر مقامات این کشور، براي تامين سوخت مورد نیاز پاکستان، جایگزینی نفت کوره برای پر کردن شکاف الانجی است، با این حال، در این فرآیند، تعدیلهای اضافی ماهانه هزینه سوخت بیش از دو برابر قیمتهای مرجع افزایش یافته و منجر به افزایش ۶ روپیه به ازای هر واحد هزینه برق اضافی در ماههای اخیر شده است، با توجه به شرایط حاکم، شاید در ميان مدت تغيير رویه از نفت به سمت الانجی عملیترین گزینه باشد.
اخیرا شرکت الانجی پاکستان، برای به حداکثر رساندن تولید برق مبتنی بر RLNG، شش محموله الانجی را برای ماههای می و ژوئن تامین خواهد کرد، این شرکت 12 پیشنهاد برای این شش محموله اسپات الانجی (چهار محموله برای ماه می و دو محموله برای ژوئن) با حداقل قیمت در محدوده 24.15 تا 31.778 دلار در هر میلیون بی تی یو دریافت کرد که به دولت کمک میکند تا بتواند هزینه تولید برق را کاهش دهد.
مقامات این کشور تصمیم گرفتند به جای راهاندازی نیروگاههای با سوخت گازوئیل و نفت کوره، پس از دریافت میانگین قیمت محمولههای اسپات و محمولههای مدتدار تحت قراردادهای بلندمدت، که با 13.37 درصد و 10.2 درصد برنت در دسترس است، تمام محمولهها را برای راهاندازی نیروگاههای مبتنی بر RLNG خریداری کنند و بر اساس گفته یک مقام ارشد پاکستانی در بخش نفت، در این حالت نیروگاههای مبتنی بر RLNG میتوانند در مقایسه با نیروگاههای نفت کوره و گازوئیل با نرخ پایینتری برق تولید کنند كه این مسئله به کاهش متوسط تعرفه برق کمک میکند.
پاکستان بر اساس دو قرارداد بلند مدت، هفت محموله الانجی را از قطر دریافت میکند که از این تعداد، پنج محموله بصورت ماهانه با 13.37 درصد برنت (تحت یک قرارداد 15 ساله امضا شده در سال 2015) و دو محموله هر ماه تا ژوئن 2022 به میزان 10.2 درصد برنت (تحت قراردادی 10 ساله) دریافت خواهد کرد.
از ژوئن 2022، پاکستان دریافت سه محموله را بر اساس قرارداد دوم با قطر آغاز میکند و از سال 2024، تعداد محمولهها در ماه (طی یک قرارداد 10 ساله)، چهار محموله خواهد بود، که بر این اساس، دولت توانسته است برای ماه ژوئن، یک محموله دیگر را با قیمت 10.2 درصد برنت از قطر تحت قرارداد دوم به دست آورد.
به این ترتیب پاکستان در ماه می 12 محموله LNG با جریان 1.2 میلیارد فوت مکعب گاز در روز و 11 محموله در ژوئن با 1.1 میلیارد فوت مکعب گاز خواهد داشت.
شرکت الانجی پاکستان در تاریخ 17 آوریل 2022 مناقصه خرید LNG را منتشر کرده و به دنبال پیشنهاد از تاجران الانجی برای شش محموله اسپات بود . پيشنهادات مناقصه در 21 آوریل 2022 باز شد و مقرر شد اين شركت محمولههای اسپات را برای ماه می و ژوئن خریداری کند.
شرکت توتال انرژی گاز اند پاور قراردادهایی را برای فراهم آوردن سه محموله و تجارت انرژی قطر نیز دو محموله را برنده شدند و ویتال بحرین نیز قراردادی را برای یک محموله اسپات برنده شدند و قراردادهاي مربوطه منعقد شد.
شرکت الانجی پاکستان کمترین پیشنهاد را معادل 29.67 دلار در هر میلیون بی تی یو از توتال انرژی برای محموله اسپات دریافت کرد که قرار است در تاریخ 1-2 مه 2022 تحویل داده شود.
به همین ترتیب، شرکت ملی الانجی نیز کمترین پیشنهاد را از توتال انرژی برای محموله اسپات با قیمت 24.15 دلار در هر میلیون بی تی یو دریافت کرد تا در تاریخ 12-13 می تحویل شود.
ویتول بحرین برای محمولههایی که در تاریخ 17 تا 18 مه تحویل داده میشود، کمترین پیشنهاد را با قیمت 34.778 دلار در هر میلیون بی تی یو ارائه کرد، در حالی که توتال انرژی کمترین پیشنهاد را برای محمولههای اسپات که قرار است در 27 تا 28 می تحویل داده شود، ارائه کرد.
با این حال، برای ماه ژوئن، شرکت الانجی کمترین پیشنهاد را از تجارت انرژی قطر با 27.67 دلار در هر میلیون بی تی یو برای 6 تا 7 ژوئن و از توتال انرژی برای محمولههای اسپات که قرار است در ژوئن با 29.04 دلار در هر میلیون بی تی یو تحویل داده شود، دریافت کرد.
به غیر از نیروگاه های مبتنی بر LNG در هاولی بهادر شاه ، بهیکی ، بالوکی و تریمو ، 210 مگاوات لیبرتی پاور، 410 مگاوات روش ، 525 مگاوات ناندیپور ، 140 مگاوات FKPCL و 9 واحد فیصل آباد GTPS ، به دلیل در دسترس نبودن RLNG از 12 دسامبر 2021، برق تولید نکردهاند و این واحدها اکنون حداکثر RLNG را برای تولید برق دریافت خواهند کرد. با تامین RLNG تمامی نیروگاههای فوق برای تولید حداکثر برق به طور کامل فعال خواهند شد.
در حال حاضر بخش نفت پس از توقف عرضه گاز به بخش CNG در پنجاب و کاهش 50 درصدی عرضه به نیروگاه های صادراتی و صنایع داخلی به دلیل واردات تنها 800 میلیون فوت مکعب در روز الانجی، تقریباً 550 میلیون فوت مکعب در روز برای بخش برق دریافت میکند.
پس از لغو چهار محموله LNG توسط Gunvor، شرکت الانجی پاکستان تصمیم گرفته است که الانجی را از بازار اسپات خریداری نکند، زیرا قیمت پیشنهادی بالاتر به قیمت 34.677 دلار در هر میلیون بی تی یو برای آوریل و 33.53 دلار در هر میلیون بی تی یو برای ماه می بود.
مناقصههای الانجی به کاهش کمبود گاز کمک کرده است و به مراکز سیانجی اجازه میدهد تا پس از تعطیلی طولانی مدت شروع به فعالیت کنند، باید گفت که این گامی جسورانه برای دولت جدید این کشور به منظور رفع مشکل عرضه برق خواهد بود. با این حال، در بلندمدت، پاکستان باید با توجه به آسیبپذیری عرضه الانجی در برابر تحولات جهانی و سایر عوامل خارجی، به دنبال گذار به سمت اشکال مختلف انرژی تجدیدپذیر باشد، در واقع این بحران فرصتی را به منظور بازسازی و اتخاذ راهحلهای پایدارتر برای آینده به این کشور میدهد.
آدرس: تهران، خیابان ولیعصر، روبروی پارک
ملت، کوچه شهید سلطالی، شماره ۶۵
تلفن: ۶۰-۲۲۰۲۹۳۵۱
info@gashouse.ir :پست الکترونیک
خانه مطالعات راهبردی گاز به منظور استفاده بهینه از ظرفیتها و توانمندیهای موسسه مطالعات بینالمللی انرژی برای پاسخ گویی به نیازهای مطالعالی، پژوهشی و تحقیقاتی شرکت ملی گاز ایران در حوزه مطالعات راهبردی در اسفند ماه سال ۱۴۰۰ تأسیس و افتتاح شد.