شبه قاره هند:
تقاضای صنعتی هند برای ال ان جی در نیمه دوم سال 2022 به کاهش خود ادامه داد، در حالی که مصرف گاز داخلی توسط این بخش تقریبا دو برابر شد. با وجود نیاز شدید پاکستان و بنگلادش به واردات، حتی اگر قیمت ها به کمتر از 15 دلار در هر میلیون بی تی یو (mmbtu) کاهش یابد، به دلیل ذخایر ارزی کم، خرید ال ان جی برای آن ها دشوار است.
نمودار: محموله های ال ان جی شبه قاره هند (Mmtpa)
هند:
افزایش تولید گاز داخلی، با وجود قیمت های پایین، وابستگی واردات ال ان جی را کاهش می دهد.
واردات خالص ال ان جی هند
در صنایع، گاز شهری و تولید برق – سهم بازاریRLNG در مقایسه با سوختهای جامد، مایع و تولید داخلی گاز خطوط لوله در سالهای 2021-2022 کاهش یافته است. کاهش مصرف RLNG در پالایشگاه ها و پتروشیمی ها حدود 40 درصد بوده است. مصرف نفت کوره در صنایع نیز نسبت به سال 2021 حدود 10 درصد افزایش یافته است.
علاوه بر این، واردات ال ان جی هند در مارس 2023 نسبت به سال گذشته 15 درصد کاهش یافت که نشان می دهد کاهش قیمت ها، خریداران را ترغیب به افزایش خرید نکرده است. با این حال، تولید گاز طبیعی هند در ماه مارس نسبت به سال گذشته 5 درصد افزایش یافته است.
بین ماه مارس تا ماه می، قیمت های ال ان جی با کاهش بیشتر به محدوده 10 تا 11 دلار در هر میلیون بی تی یو رسیدکه به طور بالقوه می تواند منجر به افزایش تقاضای صنایع و بخش برق در تابستان امسال شود؛ به ویژه اینکه بخش برق با کمبود عرضه زغال سنگ در ماه های آینده مواجه خواهد بود،
به منظور مقرون به صرفه تر شدن گاز و ال ان جی، سیاستگذاران فرمول قیمت گذاری گاز داخلی را تغییر داده اند، به طوری که اکنون با شیب 10 درصدی به قیمت نفت خام با سقف 5/6 دلار و کف 4 دلار در هر میلیون بی تی یو مرتبط شده است. با این حال مناقصات برای گاز داخلی قابل فروش در بازار آزاد همچنان قیمتها را به برابری شیب بلندمدت ال ان جی مرتبط می کند، بنابراین رقابت گاز به گاز در سال 2023 حفظ میشود.
در آوریل 2023، رگولاتور نفت و گاز هند (PNGRB)، تعرفه خط لوله یکپارچه ای را برای شبکه انتقال گاز در سراسر هند تصویب کرد که انتظار می رود قیمت برای مشتریانی که دور از منابع تامین هستند، مناسب تر شود.
تقاضای بخش کود برای ال ان جی افزایش یافته است که عمدتاً به دلیل یارانه های دولتی برای این بخش و افزایش اتصال به کارخانه ها در جنوب هند است.
دهلی قصد دارد سهم گاز طبیعی در ترکیب انرژی را تا سال 2030 از 6 درصد به 15 درصد افزایش دهد.
پاکستان:
با وجود کاهش قیمت گاز، پاکستان همچنان به استفاده از سوخت های جایگزین در تولید برق و به حداقل رساندن خرید تک محموله به دلیل ذخایر ارزی کم ادامه می دهد.
واردات خالص ال ان جی پاکستان
در سال 2022، واردات ال ان جی به پاکستان 20 درصد کاهش یافت. در سال 2021، کشور به دلیل عدم تحویل چندین محموله در قراردادهای بلندمدت، با سطوح پایین موجودی انبار روبرو شد. در سال 2022 این وضعیت با کاهش تولید گاز داخلی و افزایش بیشتر قیمتهای ال ان جی بدتر شد. به دلیل نبود گاز، زمستان گذشته سه نیروگاه در مقطعی از زمان مجبور به تغییر سوخت خود به دیزل شدند. با توجه به افزایش قیمت ال ان جی، پاکستان حداقل تعهد نیروگاه-هایی که با ال ان جی کار می کنند را حذف کرده است. تامین کنندگان از تعهدات قراردادی خود به پاکستان با نرخ های قراردادی نکول کرده و محموله ها را به بازارهای اروپایی هدایت کرده اند. مناقصه اخیر آن ها در بازار های تک محموله، هیچ پیشنهاد فروشی دریافت نکرد که این امر به طور غیرمستقیم نشان دهنده ترجیح عرضه کنندگان به بازارهای برتر مانند اروپا و دیگر بازار های سنتی آسیا (JKT) ژاپن، کره جنوبی و منطقه تایوان باشد.
به طور کلی، واردات ال ان جی در سال 2022 به 7/6 میلیون تن (Mt) رسید که کمتر از سطح 2021 است. انتظار می رود که تقاضا در دو سال آینده افزایش یابد، زیرا قیمت ها بیش از آنچه قبلاً انتظار می رفت کاهش یافته است. در ماه می، پاکستان محموله های اضافی از قطر دریافت کرد.
دولت برای کاهش بار یارانه ها و همچنین افزایش ذخایر ارزی کشور، سطح تعرفه گاز را در سطح مصرف کننده افزایش داده است. با وجود افزایش تقاضای ال ان جی پاکستان به دلیل کاهش تولید گاز داخلی در سال های آینده، این کشور به دلیل بالا بودن قیمت های ال ان جی و وضعیت بد اقتصادی قادر به جذب محموله های ال ان جی نخواهد بود.
پاکستان باید به دنبال قراردادهای بلندمدت در کوتاه مدت باشد تا از تخریب تقاضا در بخش گاز جلوگیری کند.
بنگلادش
انتظار می رفت افزایش تقاضای گاز در بنگلادش باعث افزایش تقاضای ال ان جی شود، خرید ال ان جی به دلیل قیمت های بالا، در جولای گذشته متوقف شد. با این حال، به دلیل کاهش قیمت ها، تا حدی شاهد بازگشت تقاضا هستیم.
واردات خالص ال ان جی بنگلادش
بنگلادش در حال برنامه ریزی برای ساخت سه پایانه ال ان جی جدید به منظور تکمیل دو واحد شناور ذخیره سازی و گازی سازی مجدد (FSRU) است تا بتواند به تقاضای رو به رشد انرژی پاسخ دهد. به دنبال این اقدام، ظرفیت گازی سازی مجدد به اندازه 3-2 میلیارد فوت مکعب (bn〖ft〗^3) در روز اضافه خواهد شد. واردات ال ان جی داکا در سال 2022 نسبت به سال 2021 حدود 15 درصد کاهش داشت. دولت بنگلادش قصد دارد امسال واردات ال ان جی را افزایش دهد تا بتواند تقاضای رو به رشد برق را برآورده کند.
پیشبینی میشود که کل تقاضای گاز از 3 میلیارد فوت مکعب در حال حاضر، به 5/6 میلیارد فوت مکعب تا سال 2030 برسد. بیش از 70 درصد ال¬ان¬جی وارداتی در سال گذشته از قطر و بر اساس قرارداد بلندمدت تامین شده است. با این حال، بنگلادش چند محموله نیز از ایالات متحده، مصر و نیجریه دریافت کرده است. در حال حاضر، هیچ قرارداد جدیدی برای پوشش تقاضای فزاینده ال ان جی وجود ندارد.
آفریقا و خاورمیانه:
تولید جدید گاز در مصر و رژیم صهیونیستی جایگزین واردات ال ان جی در شرق مدیترانه شد. واردات کویت با افزایش ظرفیت گازی سازی مجدد رشد کرده است، در حالی که واردات امارات متحده عربی بی ثبات خواهد ماند.
محموله های ال ان جی آفریقا و خاورمیانه (Mmtpa)
مصر و رژیم صهیونیستی
واردات ال ان جی به دلیل تولید گاز از میادین داخلی و تجارت خط لوله منطقه ای ناچیز باقی خواهد ماند.
مصر: مصر FSRU را برای امنیت انرژی خود حفظ کرده است. عرضه گاز داخلی و واردات خط لوله از میدان گازی لویاتان رژیم صهیونیستی (که در ژانویه 2020 آغاز شد)، تقاضای داخلی را برآورده می کند و مقداری مازاد برای صادرات ال ان جی ایجاد می کند. در نتیجه، FSRU از سال 2019 چندان مورد استفاده قرار نگرفته است. یک محموله در سال برای عملیاتی نگه داشتن واحد شناور وارد می شود. آخرین محموله در مارس 2022 در پایانه تخلیه شد. انتظار می رود که مصر در کوتاه مدت نیاز به واردات ال ان جی نداشته باشد.
واردات خالص ال ان جی مصر
رژیم صهیونیستی: رژیم صهیونیستی در سال 2020 از قیمت های پایین ال ان جی بهره برد و حدود 5/0میلیون تن ال ان جی وارد کرد. تقاضا نیز توسط ال ان جی پشتیبانی شد. واردات در سال های 2021 و 2022 به 1/0 میلیون تن کاهش یافت. اجاره شناورExcelsior در اکتبر 2022 به پایان رسید و هیچ شناورجدیدی برای جایگزینی آن اجاره نشده است.
واردات خالص ال ان جی رژیم صهیونیستی
اردن یک محموله در ژوئن سال 2022 وارد کرده است. در سال 2021، تقاضای اردن توسط گاز میدان لویاتان رژیم صهیونیستی (و حجم کمی از مصر) به طور کامل برآورده شد.
صادرات از رژیم صهیونیستی به اردن از اول ژانویه 2020 آغاز شد و به تدریج افزایش یافت. به دلیل رشد محدود تقاضا، فضای موجود برای ال ان جی به روبه کاهش است. گاز موجود از مصر نیز می تواند برخی از نیازهای تقاضا را برآورده کند. پیش بینی می شود که تحویل کلی ال ان جی تا سال 2024 کم خواهد بود.
واردات خالص ال ان جی اردن
کویت و امارات متحده عربی
واردات ال ان جی کویت تقریباً در حجم موجود در قراردادها تثبیت شده است، اگرچه در زمان اوج وسایل گرمایشی ممکن است تقاضای تک محموله صورت گیرد. واردات ال ان جی امارات متحده عربی نسبتاً بهبود یافته است، اما با پیشرفت تنوع در سبد انرژی بخش برق، روند افزایش آن محدود خواهد شد.
کویت: از نوامبر 2021، تمام محموله ها به الزور (Al-Zour) که به طور کامل عملیاتی شده است می رود. انتظار می رود که پایانه مینا آل احمدی (Mina Al-Ahmadi) در آینده مورد نیاز نباشد. شرکت ملی نفت کویت (KPC) در حال حاضر 5/6 میلیون تن حجم قراردادی از قطر پترولیوم، شل و میتسویی اند کو (Mitsui & Co.) برای تامین ال ان جی به پایانه جدید دارد.
واردات خالص ال ان جی کویت
امارات متحده عربی: نیروگاه هسته ای براکه ابوظبی (Abu Dhabi’s Barakah) در سال 2020 شروع به کار کرد و تقاضای گاز در نیروگاه های برق این کشور کاهش داد. دو راکتور از چهار راکتور آن کاملاً فعال هستند و سومین راکتور در فوریه 2023 عملیات تجاری خود را آغاز کرد. انتظار می رود هر چهار راکتور که حدود یک چهارم نیاز برق کشور را پوشش می دهند، تا سال 2025 راه اندازی شوند.
نیروگاه جدید Hassyan دبی در ابتدا بر پایه زغال سنگ طراحی شده بود، اما پس از آن به گاز طبیعی تبدیل شد تا با مقررات زیست محیطی دبی مطابقت داشته باشد. با این حال، به دنبال این تغییر هیچ افزایشی در تقاضای ال ان جی دیده نشد.
واردات خالص ال ان جی امارات متحده عربی
منابع :
short-term LNG Demand tracker - Wood Mackenzie-Q2-2023
آدرس: تهران، خیابان ولیعصر، روبروی پارک
ملت، کوچه شهید سلطالی، شماره ۶۵
تلفن: ۶۰-۲۲۰۲۹۳۵۱
info@gashouse.ir :پست الکترونیک
خانه مطالعات راهبردی گاز به منظور استفاده بهینه از ظرفیتها و توانمندیهای موسسه مطالعات بینالمللی انرژی برای پاسخ گویی به نیازهای مطالعالی، پژوهشی و تحقیقاتی شرکت ملی گاز ایران در حوزه مطالعات راهبردی در اسفند ماه سال ۱۴۰۰ تأسیس و افتتاح شد.